• Home
  • /
  • Články
  • /
  • Rozhovor s Petrou Ševčíkovou: Skromná bežkyňa z Česka zaskočila svetovú špičku. Na stovke v Chamonix uchmatla bronz!

Rozhovor s Petrou Ševčíkovou: Skromná bežkyňa z Česka zaskočila svetovú špičku. Na stovke v Chamonix uchmatla bronz!

Keď nám Dominik Skokan z tímu Inov-8 písal, že tohto roku ide na TDS (145km/9k UP) do Chamonix, zaželali sme mu veľa zdaru a neustále sledovali jeho pozíciu na trati. Žiaľ, nedokončil ich (hoci si dlho počínal parádne) a preteky samotné navyše poznačila strašná tragédia.

Následne sa naše zraky upierali hlavne na Peťa Fraňa (7. miesto v OCC) a Tomáša Štveráka (31. miesto na UTMB), no trochu sme pozabudli na Dominikovu priateľku, Peťku. Áno, na Instagrame sme videli, že chodia spolu na 60 kilometrové „prechádzky“ po Taliansku, ale vo sne by nás nenapadlo, že sa na 101 km trati/6k UP – CCC, zúčastní aj ona!

A už vôbec nie, že sa na kamerách bude objavovať poriadne dlho ako vedúca pretekárka! Nakoniec si úlohy vymenili a Dominik so zatajeným dychom alebo otvorenými ústami (to vie len on sám, veď mal rúško, pozn. BTT) pozeral, ako jeho polovička pribieha do cieľa na neuveriteľnom 3. mieste! My už vieme, že to mohlo skončiť aj lepšie, keby sa Petra poriadne „napapčila“ v prvej polovici trate a nenechala uniesť nádherným kozorožcom, ale aj tak je to úspech jak prasa, pravda?

BTT: Začneme celkom priamo. Mnohým fanúšikom trailu si vyrazila dych. A nemyslíme len v Česku či na Slovensku. Očakávala si od seba takýto výsledok? Mala si skúsenosti z podobne prestížneho behu, v medzinárodnej konkurencii?

Petra: Na mezinárodní úrovni jsem se účastnila pouze MS a ME ve Skyrunningu. To jsou ale komornější akce. Před dvěma lety jsem také běžela GGUT trasu 50km, ale to se se závody okolo Mt. Blancu nedá srovnat.

Takový výsledek jsem neočekávala vůbec a pro mě samotnou je to překvapení, zvlášť po tom, co vše závodu předcházelo. Popravdě můj cíl byl TOP20 a to jsem si ještě říkala, že je to odvážný plán.

BTT: Vedela si, že si na tom tak dobre? Komentátori boli nadšení a dá sa povedať, že aj milo prekvapení, čo sa to deje…

Petra v zelenom spolu s víťaznou Španielkou Martou Molistovou (v strede) a Američankou Abby Hall v bielom

Petra: Už když jsem běžela na první kopec, křičeli na mě nějací lidé „first woman“, ale to přede mnou byly ještě další holky, tak jsem si myslela, že to tak křičí na všechny, aby nás to motivovalo běžet. Holky jsem nakonec předběhla už v prvním kopci, ale to, že jsem opravdu první, jsem definitivně zjistila asi po 40 kilometrech, kde se okolo mě začal motat kameraman a Dominik mi potvrdil, že jsem skutečně první.

BTT: Zo záberov live streamu nám bolo jasné, že si prešla krízou niekde na 60-tom km a postupne stratila líderskú pozíciu. Pamätáš si na to a vieš, kde si našla silu ísť ďalej? Čo sa ti odohrávalo v hlave, keď ťa obehla Španielka a potom aj Američanka?

Petra: Nevím, co bylo na záběrech, ale v jednu chvíli jsem musela přejít do chůze, protože mě píchalo v boku a špatně se s tím utíkalo 😀 (áno, to asi bolo ono, komentátori už maľovali čerta na stenu, pozn. BTT)

Krizi jsem asi ani neměla, spíš jsem za poslední dva roky neběžela nic delšího než 70km, tak jsem si špatně rozložila sílu. Šla jsem dál proto, že mě ani nenapadlo končit, takové závody se nevzdávají. Navíc jsem běžela za svého dobrého kamaráda Ondru, který byl rok mým partnerem a kvůli tragédii na TDS závod nedokončil. Dala jsem si předsevzetí, že do cíle dojdu i po čtyřech.

Musela bych si minimálně zlomit nohu, abych závod nedokončila 😊.

Když mě předběhla Španělka Marta na 75. kilometru, popřála jsem jí hodně štěstí a řekla, že je výborná. Neměla jsem na to s ní závodit. Američanka Abby mě předešla zhruba na 90. kilometru, když jsem si fotila místního kozorožce. Tak jsme se společně zasmály a řekly si, že se uvidíme v cíli.

BTT: Prezradíš nám, čo si konzumovala na trati, občerstvovačkách?

Miestne zdroje hovoria, že Dominik sa na občerstvovačky premiestňoval hop-šup práškom

Petra: Běžela jsem převážně na colu s vodou. Po cestě jsem si dávala hlavně gely značky Hammer. První polovinu trasy jsem na občerstvovačkách nejedla nic a doplnila jen tekutiny. Ve druhé půlce jsem si vzala kousek sýra a nějaké pečivo a asi tři těstoviny, které mi donesl Dominik jako vrchní support. Kdybych lépe jedla v první polovině, možná by mi nedošlo 😀

BTT: V akej obuvi si bežala a prečo si si nevzala palice?

Petra: Běžela jsem v botech značky Saucony, model Peregrine. S hůlkama běhat neumím a kdykoli jsem si je vzala na závod, tak se ze mě stal spíše turista než běžec. V druhé polovině závodu jsem několikrát zalitovala, že je nemám, ale nemyslím, že bych s nimi dopadla lépe.

BTT: Pomohla ti prítomnosť Dominika na občerstvovačke. Ako to bolo? Mohol byť na viacerých, stihol sa presúvať? Mal pre teba nejaké špeciálne dobroty alebo zmrzlinu? (Tá zmrzka je vtip, lebo sme niekde čítali, že ju Petra ľúbi. Rozhodne ju neodporúčame konzumovať počas behu, ale viete čo, robte si čo chcete, pozn. BTT)

Petra: Dominik byl na všech třech občerstvovačkách, na kterých byl povolený support a pak ještě na dvou jiných, na kterých mi jen dal pusu pro štěstí.

Vždy mě čekal se vzorně nachystaným občerstvením a někdy se mi snažil pomáhat až moc, třeba mi rval naplněné flasky do vestičky a mě tím děsně štval, protože bych si to vyměnila sama rychleji :D. Zmrzlinu tam bohužel neměl, ale donesl mi tonik, který zbožňuju 😊. Nejvíc mi ale pomohlo to, že tam vůbec byl, pokaždé jsem se na něj těšila.

BTT: Aký to bol pocit dobehnúť do Chamonix v elektrizujúcej atmosfére? Čo ti ako prvé preblyslo hlavou?

Najlepšia trojka CCC na pódiu, aj s chalanmi

Petra: Ten doběh jsem si vzhledem k událostem neuměla úplně užít, čehož zpětně trochu lituju. První myšlenka byla, že jsem to dokázala a jsem v cíli. A hned druhá, že se těším, až si dám pivo.

BTT: Niekde sme čítali, že kvôli tragédii českého bežca na TDS si zvažovala, že ani nenastúpiš na svoje preteky. Ako svoje rozhodnutie predsa len sa obliecť do gala a vyraziť na 101km trať hodnotíš s odstupom pár dní?

Petra: Ještě na startu jsem si svým rozhodnutím nebyla jistá, protože to bylo opravdu těžkých pár dní a moc jsem toho nenaspala. Zpětně jsem ale moc ráda, že jsem na trať vyrazila. Byla to svým způsobem očista, možnost srovnat si myšlenky a běžet symbolicky za Ondru, což mi dodávalo obrovskou sílu. (100 zo 100 bežcov s tebou musí jednoznačne súhlasiť <3, pozn. BTT)

BTT: Kontaktoval ťa už nejaký sponzor? Ponuky by sa mali hrnúť z každej strany! Vedela by si si predstaviť venovať sa behu na plný úväzok?

Petra: Hned po vyhlášení mě odchytl manažer světového týmu Vibram. A ačkoli nabídku nakonec nepřijmu, tak je to pro mě obrovská čest.
Běhat na plný úvazek určitě nechci, potřebuji se rozvíjet i v jiných směrech. Běh mám pouze jako koníček a chci, aby to tak i zůstalo.

BTT: Pretočme film o pár mesiacov. Ako vyzerala tvoja príprava na CCC, mala si špecifický tréning? Miestenku si mala istú na základe Indexu?

Petra: Na CCC jsem mohla jít bez losování díky itra bodům. Trénink nijak moc specifický nebyl. V červnu jsem běžela LHUT (68km, 4000+) v Beskydech a v červenci pak MS ve Skyultra ve Španělsku (68km, 5000+), takže jsem předtím poběhala více kopců v okolí domova. V srpnu jsme pak vyjeli na týden do Itálie, abychom se trochu adaptovali na nadmořskou výšku a nachodili výškové metry.

BTT: Vráťme sa ešte o pár rokov dozadu, k tvojim bežeckým začiatkom. Kedy si objavila lásku k behu a koľkokrát si absolvovala 100km a dlhšie preteky?

Petra: Poprvé jsem se objevila zcela náhodou a bez předchozích zkušeností na závodě v roce 2013 na LH24 (24 hodin na Lysé hoře), kde jsem šla ve smíšené dvojici. Skončilo to zánětem obou achilovek, ale já byla nadšená, protože jsme vyhráli 😀

Více závodit jsem ale začala až od roku 2018, kdy jsem se přistěhovala do Beskyd a seznámila se s místní běžeckou komunitou. Stovek na kontě moc nemám – 2x NTS, 2x MF100, B7, Pražská stovka a CCC.

BTT: Ako vyzerajú tvoje bežecké plány na zvyšok tohto roka? A čo Chamonix, vrátiš sa o rok na miesto činu?

Petra: Tento rok bych si ještě chtěla zaběhnout silniční desítku, tak zkusím zapracovat na rychlosti. Jestli se vrátím do Chamonix, to zatím nevím. (Petra nám prezradila, žeby chcela dať 10km pod 39 minút, ufff, pozn. BTT)

BTT: Čo by si poradila všetkým, ktorí zvažujú účasť na svojich prvých ultra pretekoch?

Beh pre radosť víťazí, z pochopiteľných dôvodov…

Petra: Určitě je základ naběhat nějaký objem (ale zas to nepřehánět), na kterém se dá stavět. Ultra se sice „běhá hlavou“, ale minimálně tak předejdete zbytečným zraněním a krizím. Při závodě pak jíst ozkoušené věci, vzít si oblečení a vybavení, na které jste zvyklí a rozdělit si v hlavě trasu třeba na více částí.

Je mnohem lepší říct si, že do dalšího bodu Vám zbývá 14km, než 87km do cíle 😊 Hodně důležité je neřešit při závodě blbosti, unavení jsou v druhé polovině všichni a většinu lidí během závodu nějaká ta trudomyslnost přepadne. A úplně nejdůležitější je se odhodlat a jít. Napoprvé to asi nebude vše na 100%, ale s každým dalším závodem se chyby vychytají 😊

BTT: Príprava na ultra behy nie je len o behu. Čomu sa okrem toho venuješ ty, na čo kladieš dôraz? Napríklad: každý večer si dám 10 minút plankov, chodím k fyzio, bajkujem, zaplávam si…

Petra: Přes léto se přiznám, že jsem ty doplňkové sporty hodně flákala. Jinak se snažím alespoň jednou týdně cvičit na TRX a protahovat se.

BTT: Počúvaš pri tréningu/pretekoch aj hudbu? Veľa ľudí to robí

Petra: Při tréninku ne, hudba mě u běhu ruší. Ráda poslouchám přírodu.

Petra sa trailovému behu nevenuje až tak dlho, jej výsledky sú tak ešte oslňujúcejšie

——————————————————————————————————————————————

Rýchlych 5 otázok na záver. Bez premýšľania, dobre? (To, čo má Petra radšej, je hrubým písmom/boldom, pozn. BTT):

Pepsi alebo Coca-Cola?
Intervaly alebo planky?
Letné horúčavy alebo zimné inverzie?
Preteky alebo beh pre radosť?
Domink Skokan alebo Born To Trail? 😀 😀 😀

Najväčšie úspechy Petry Ševčíkovej:

2018:

  • LH24 – 1. miesto ženy jednotlivci
  • Perun Skymarathon – 1. miesto
  • Nízkotatranská stíhačka – 1. miesto
  • MS Skyrunning v Škótsku – 24. miesto
  • Pražská stovka – 1. miesto

2019:

  • LH24 – 1. miesto ženy dvojice (S Hankou Holoubkovou)
  • Nízkotatranská stíhačka – 1. miesto
  • Malofatranská stovka – 1. miesto
  • ME Ultrasky v Taliansku – 9. miesto
  • Gross Glockner ultratrail (50km) – 3. miesto

2020:

  • LHUT (68km) – 1. miesto
  • nasledoval pád z bicykla a zranenie až do konca roku

2021:

  • LHUT (68km) – 2. miesto
  • MS Ultrasky v Španielsku – 5. miesto
  • CCC – 3. miesto

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa bežeckých i osobných úspechov 🙂

zdroj foto: album Petry Ševčíkovej

Pridaj komentár