• Home
  • /
  • Články
  • /
  • Z nuly medzi trailovú elitu. Príbeh značky, ktorá nám sadla

Z nuly medzi trailovú elitu. Príbeh značky, ktorá nám sadla

Inov-8 topánky máme radi. Prečo? Lebo sa nám páči, ako ich výrobcovia testujú v nehostinnom prostredí Lake District, ako dokážu produkovať špičkovú obuv do rôznorodého terénu. No najhlavnejšie je, že nám sedia, imponuje nám ich dizajn a môžeme im veriť v každom počasí. A odkiaľ sa vlastne vzali? Prečítajte si viac…  

Značka Inov-8 o rok oslávi jubilejné 20. narodeniny. Počas dvoch dekád sa z malej, neznámej ostrovnej firmy, stala jedna z najuznávanejších a najkvalitnejších veličín v bežeckom svete. Stále častejšie ju vidieť aj na Slovensku a nadšení bežci už určite zazreli dômyselné logo na topánkach s unikátnym gripom. Práve inovácia a načúvanie potrebám bežca sú základným pilierom spoločnosti, ktorá odmieta zaspať na vavrínoch.

Všetko alebo nič

Ak by Británia mala vybrať svojho Tomáša Baťu, mohol by ním pokojne byť muž s menom Wayne Edy. Od útlej mladosti bol jeho život spätý s obuvou. Topánky sám opravoval, navrhoval a následne s nimi aj podnikal. Po úspešnom pôsobení v africkom Zimbabwe prestúpil k skupine Berghaus, kde sa jeho poznatky ešte viac prehĺbili. Až nadišiel deň, kedy vykročil na vlastný ultra beh.

Našetrených 33 000 eur stavil na jednu kartu. Na bežecké topánky, ktoré nazval Mudroc 290. Zo stroja ich vyliezlo hneď 2500 párov, a to bez jedinej objednávky. Wayne Edy ale veril svojmu inštinktu a kvalite tohto výrobku. Riziko sa okamžite oplatilo.

„Noha má kontrolovať topánku a nie topánka nohu. To je jedno zo základných pravidiel našej značky,“ – zakladateľ Inov-8, Wayne Edy

V roku 2003 majú Mudrocy na nohách víťazi viacerých trailových behov a topánky získavajú prestížnu cenu ako „Produkt roka“. V nasledujúcich rokoch pribúda úspešných modelov a okrem špecificky vyrábaných topánok sú v ponuke aj bežecké vesty, tričká, rukavice, kompresné odevy, čiapky a takisto vybavenie pre milovníkov crossfitu.

Najobľúbenejšie modely v našich končinách

Vlajkovou loďou v Česku a na Slovensku sa stal koncept Race Ultra. Po modeli s označením 270 (číslo v prípade Inov-8 znamená hmotnosť jednej topánky) sa doslova zaprášilo, a to bolo k dispozícii viac než 5000 párov tejto obuvi. Aj preto naši západní susedia klopali na britské dvere a vydupali si limitovanú edíciu s ďalšími 1200 pármi. Po hybridoch s univerzálnym trailovým gripom a nižším dropom, ktorý dopomáha prirodzenému nášľapu pri behu, sa doslova zaprášilo.

Mimoriadne úspešný je aj typ X-Talon 212, ktorý dnes možno kúpiť v rozličných modifikáciách s vyššou či nižšou hmotnosťou a výškou štuplov. Správna voľba, keď na vás čakajú prekážky v podobe koreňov, kameňov i blata.

„Pôvodný model vznikol už pred dvanástimi rokmi a dodnes sa predáva v podstate v nezmenenej podobe. To je v bežeckom svete, kde sa modely menia každý polrok, hotový  unikát. Aj po toľkých rokoch sú stále obľúbené u širokého spektra bežcov, či už sú to orientační bežci, účastníci Spartan Race alebo čistokrvní vrchári,“ vysvetľuje využitie X-Talonu Vít Kněžínek, člen marketingového tímu Vavrys cz, ktorý okrem iných značiek prináša na náš trh aj produkty Inov-8.

Revolučný grafén mieri do čierneho

Oceňovaných produktov z roka na rok pribúda. Azda najväčšiu pozornosť v týchto mesiacoch však púta zakomponovanie grafénu do podrážok. Tento inovatívny krok prispieva k vyššej priľnavosti botasky k terénu a zároveň výrazne predlžuje jeho životnosť. Inov-8 je zatiaľ jedinou značkou, ktorá grafén využíva a neostane len pri gripoch.

„V budúcej sezóne chystáme tento Nobelovou cenou ovenčený materiál používať aj v ostatných častiach topánky. Na finálny produkt sa milovníci behu môžu tešiť v apríli budúceho roka. Výsledkom bude topánka, ktorá znovu posunie túto značku na novú úroveň a bude revolučná hneď v niekoľkých oblastiach,“  prezradil nám Vítek.

Ušité presne podľa potreby bežca

Mnoho firiem produkuje výrobky s univerzálnym dosahom pre všeobecné využite. Pochopiteľne, aj Inov-8 má viacero topánok či tričiek, ktoré možno využiť prakticky v každom počasí a v akomkoľvek teréne. Zároveň však dokáže poskytnúť bežcom aj obuv ušitú na mieru. Či už sú to Roadtalony na cestu, Mudclawy do blata alebo spoľahlivé Terraultry na neprebádaný terén. Na svoje si prídu aj všetci, ktorých nezstaví ani zima. ArcticTalony s oceľovým hrotmi sú schopné zahryznúť sa aj do toho najšmykľavejšieho ľadu. Dôraz na dizajn podkutý zväčša pestrými farbami je takisto neprehliadnuteľnou stránkou značky.

Testovanie v národnom parku Lake District ležiacom na severozápade Británie, prináša svoje ovocie. Bežecká obuv je podrobovaná ťažkým skúškam v teréne expertmi na obuv a zároveň aj elitnými športovcami. „Individuálna práca s výrobkami a komunikácia s celým tímom u nás i na Slovensku je základným úspechom toho, prečo patríme medzi najsilnejšie trhy. A to aj napriek tomu, že tunajšia nákupná sila je výrazne nižšie v porovnaní napríklad s alpskými krajinami,“ dodáva Vítek.

Inov-8 topánky, ktoré sme skúsili my:

  • Roclite – kamene, korene, šotolina – jednoducho objemovka na rozmanitý, aj náročný terén
  • Terraultra – podobne ako Roclite parádna objemovka, s tým rozdielom, že topánka sa cíti lepšie v menej náročnom teréne
  • TrailTalon – ľahučké boty na každodenný výbeh v nenáročnom prostredí parku i lesných cestičiek
  • ArcticTalon – povinná výbava na zimu s oceľovými hrotmi a posilneným zvrškom, ktorý je odolný voči nepriazni počasia
  • Mudclaw – jasná voľba číslo 1, keď je vonku blato a náročný terén
  • TerraClaw – ľahké trailovky na kratšie trate s precíznym došľapom
  • TrailRoc – pán univerzál, stredne dlhé vzdialenosti zvládajú bez akýchkoľvek problémov aj pri zmenách terénu (vrátane asfaltu),  pevná vonkajšia výstuha na špičkách proti zakopnutiu (top!)

Pridaj komentár