• Home
  • /
  • Články
  • /
  • Vyspovedali sme nestarnúceho Vikinga: Čo motivuje Hallvarda Schjølberga?

Vyspovedali sme nestarnúceho Vikinga: Čo motivuje Hallvarda Schjølberga?

Bežecký svet o Hallvardovi Schjølbergovi (44) do roku 2018 prakticky nepočul. Pred dvomi rokmi však na legendárnych pretekoch Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) obsadil skvelé 4. miesto ako najrýchlejší muž v kategórii nad 40 rokov.

Nestarnúci Nór pritom začal s vytrvalostnými behmi až vo veku 36 rokov! Možno aj preto je nám taký sympatický. Predtým pestoval všetky možné športy, a tak mu nechýbal potrebný fyzický fond. Napriek tomu, že má prácu i rodinu, snaží sa všetok voľný čas investovať do behu. V každom tréningu si vytýči čiastkový cieľ, ktorý chce splniť. Správna motivácia je podľa jeho slov základom úspechu.

Pred pár rokmi sa stal ambasádorom značky Inov-8 v Nórsku. My sme ho vyzvali na pár slov a Hallvard ochotne súhlasil s rozhovorom:

BTT: Ako vyzerá tvoj tréningový plán?

Hallvard: Základom je byť čo najviac v pohybe. Keďže sa zameriavam hlavne na ultra trailové peteky, každý týždeň absolvovujem aspoň jeden long run trvajúci minimálne 4 hodiny. V zime kombinujem beh s bežkami a skialpom. Ak nie je veľa času nazvyš, snažím sa o intenzívnejší tréning, prípadne o nazbieranie čo najviac výškových metrov.

BTT: Kde hľadáš motiváciu pre svoje tréningy a preteky?

Hallvard: Jednak mám svoje sny v hlave, jednak ma motivujú moji bežeckí kolegovia i súperi. Rád si pozriem výkony iných napríklad na Strave. Aj z nej čerpám motiváciu.

BTT: Ultrabežci nie sú príliš veľkými fanúšikmi intervalov. Platí to a o tebe?

Hallvard: To sedí! Snažím sa ich však zakomponovať do môjho tréningového plánu aspoň raz týždenne. Zvyčajne absolvujem v tempe série 5 x 4 minúty s 2-minútovými pauzami v podobe chôdze.

BTT: Prejdime k Inov-8. Ktorý model botasiek ti sedí najviac? Máš svoje obľúbené?

Hallvard: Toto je naozaj ťažká otázka. Všetko záleží od toho, na aký beh sa chystám, či ide o long run alebo len rýchly výbeh do ťažkého terénu. Vo všeobecnosti by som ale vybral model Roclite. Ten sa hodí do mojich tréningových podmienok v Nórsku a boli to práve Roclite-y, v ktorých som dosiahol svoj životný úspech na UTMB. Tento model je spoľahlivý, komfortný a má dobre vymyslenú špičku, ktorá chráni pred zakopávaním do kameňov.

BTT: Spomenieš si na svoje prvé topánky Inov-8?

Hallvard: Myslím, že to boli X-Talon 212. Ľahké, rýchle, spoľahlivé pri zábere v ťažkom teréne. Dnes už mám samozrejme vyskúšaných oveľa viac modelov a je pre mňa cťou, keď môžem aj iným bežcom poradiť vhodnú obuv pre rôzne príležitosti.

Zoznam úspechom Hallvarda Schjølberga:

  • Víťaz The Arctic Triple Lofoten Ultra-Trail – 100 Miler (2016, 2017)
  • 8. miesto na Hamperokken Skyrace – 57K (2016)
  • 4. miesto na UTMB, víťaz kategórie nad 40 rokov (2018)
  • Víťaz Innsbruck Alpine Trailrun Festival – 85K (2019)
  • 25. miesto na Western States 100 Miles (2019)
  • 4. miesto na pretekoch TDS v rámci UTMB (2019)

Pridaj komentár