• Home
  • /
  • Články
  • /
  • 6 tipov, ako sa pripraviť na preteky (učte sa na chybách iných)

6 tipov, ako sa pripraviť na preteky (učte sa na chybách iných)

Preteky posúvajú hranice každého bežca. Vôbec nezáleží na tom, či ich máte alebo nemáte radi. Už len to, že sa človek odhodlá pretekať svedčí o tom, že chce čeliť novej výzve a nie prešľapovať na mieste.

Samotný adrenalín a fakt, že človek pôjde nad svoje tréningové možnosti, robia z pretekov výnimočnú udalosť. Niekto sa s nástrahami „dňa“ D vysporiada lepšie, niekto horšie. My však pre vás máme 6 postrehov z vlastných skúsenosti. Alebo možno aj zo skúsenosti iných, no zažité na vlastných kŕčoch a pote.

1. Pripravte sa čo najlepšie.

Neexistuje, aby niekto behával 5 km trasy po rovine a prihlásil sa na ultra trailové preteky. Takto to nefunguje. Kilometre a ani výškové metre neoklamete, preto treba tréningy dávkovať tak, aby ste boli schopní zvládnuť porciu, na ktorú sa chystáte.

Základom úspechu sú disciplína, konzistentnosť, ale nezabúdajte na to, že aj dni voľna sú súčasťou tréningového plánu.


2. Žiadne experimenty.

Kamarát vám dva dni pred pretekmi povedal, aký super gél vyskúšal? Tri dni pred tým ste dostali od manželky pekné bežecké tričko a ju veľmi poteší, ak si ho oblečiete na pretekoch… Zabudnite na to!

Keď stojíte na štartovacej čiare, musíte byť vo svojej koži, cítiť sa komfortne, mať po ruke veci a jedlo, ktoré dokonale poznáte a viete, že budú s vami, nie proti vám! Najväčšmi to platí o nových topánkach. Neskúšajte pretekať v botách, ktoré nemajú za sebou aspoň 50 km, inak zvyšujete pravdepodobnosť otlakov a aj oveľa horších dôsledkov.


3. Jedlo a pitie.

K základnym pilierom dlhého behu patrí aj výber dobrého občerstvenia. V ponuke stánkov počas ultra nájdete rôzne kombinácie, ale nie vždy sa oplatí experimentovať. V každom prípade platí, že žalúdok na dlhom behu potrebuje aj teplé jedlo, alebo aspoň nejaké „normálne“ jedlo.

Na kratšie vzdialenosti rýchlostného typu si človek vystačí aj s gélmi či hroznovým cukrom. Aj to ale treba mať vyskúšané. Viac gélov zvyšuje šancu na vynútenú zastávku v kríkoch, kde ľahko stratíte svoj ťažko vybudovaný čas. Náš tip pre ultra behy – melón, banány a teplý vývar (ak nejdete na víťazstvo 😊, lebo zvyčajne sa naň čaká) a pitie koly. Pomáha žalúdku dať sa dokopy a cukor vzchopí unavený mozog.


4. Spánok a oddych.

Zvyčajne platí, že deň pred pretekmi nám v noci nohy pracujú ako na baterky. Máme plnú hlavu rôznych scenárov – od krásnych snov o víťazstve až po nočné mory o DNF. Len málokto sa dokáže vyspať doružova, preto si treba oddýchnuť a čo najviac sa vyspať aj dva či tri dni pred vrcholom mesiaca, sezóny alebo roka. K tomu patrí aj celkový kľudový režim a šetrenie bateriek aspoň týždeň pred štartom. Za tých sedem dní veľa formy nenazbierate, ale ťažkými tréningmi na poslednú chvíľu stratíte všetko, čo ste dlhú dobu budovali.


5. Neplašte sa za ostatnými.

Je pekné mať presne nalinajkovaný priebeh a iné vybehnúť na trať bok po boku so súpermi. Práve vaša konkurencia je neraz tým najhorším bremenom, ktoré môže zbúrať vaše plány ako domček z kariet.

Čo ak ten pred vami má tep 135 a vy už 160 na prvých 5 km a 50 km je ešte pred vami? Neunáhlite sa a skúste mať aspoň prvú polovicu pretekov pod maximálnou kontrolou. Stále bude dosť možností dohnať stratu a ešte sa k tomu aj totálne zničiť. Ak to však preženiete hneď v úvode, lebo ste si mysleli, že ste nejako pozadu, nedopadnete dobre. Nielen výsledkovo, predovšetkým pocitovo.

Zlaté pravidlo ultra hovorí, že vyhrávajú konzistentní bežci. Tí, ktorí si dokážu zrátať svoje sily hneď od začiatku, neprepália tempo a vedia pracovať nielen nohami, ale i hlavou.


6. Pozrite sa do zrkadla a buďte k sebe úprimní.

Stanovte si reálne ciele. Na druhej strane, ak vás majú preteky niekam posunúť a tvrdo ste sa pripravovali, prečo si neveriť? Vždy by však mal scenár ostať v reálnych mantineloch. Ideálne je zvoliť si viacero cieľov. Nám pomáha, ak si dáme 3 základné. Prvý je umiestniť sa v TOP 50. Druhý je prekonať svoj vlaňajší výsledok alebo si reálne vybrať čas, ktorý by sme brali všetkými desiatimi. Tretí môže byť veľmi skromný – dobehnúť do cieľa.

V prípade ultra pretekov to naozaj nie je až taký skromný cieľ 😊. Počas vývoja pretekov uvidíte, ako sa vám darí a ak nemáte svoj deň, čiastkové úspechy vás môžu perfektne vyhecovať do zvyšku pretekov.


Pridaj komentár