• Home
  • /
  • Recenzie
  • /
  • Recenzia: Maurten drink – unikátny športový nápoj, ktorý bude milovať aj váš žalúdok

Recenzia: Maurten drink – unikátny športový nápoj, ktorý bude milovať aj váš žalúdok

Od švédskeho výrobcu produktov Maurten sme už testovali gély (GEL 100 + GEL 100 CAF 100) a tiež tyčinky (SOLID 225). O tom, že sme boli ohromení zložením, chuťou a funkčnosťou, sme už písali v našej predošlej recenzii. Originalitu produktov sme ocenili aj vo viacerých príspevkoch či príbehoch na našom Instagrame. Kompletné „Maurten puzzle“ sa pokúsime poskladať touto recenziou – športové drinky s názvami Maurten DRINK MIX 160, DRINK MIX 320 a DRINK MIX 320 CAF 100 sme vyskúšali v plnej tréningovej záťaži. Že sa rýchlo zamilujeme aj do týchto drinkov sme tušili, no aj tak sme sa o tom potrebovali náležite presvedčiť. Ale poďme pekne poporiadku. 

V recenzii sa dozviete:

— prečo je za nás Maurten jedným slovom unikát,

— prečo si treba na nápoje od Maurtenu zvyknúť,

— naše celkové hodnotenie.

O tom, aký je Maurten inovatívny, sa toho popísalo už veľa. Ucelené informácie možno nájsť na viacerých známych zahraničných bežeckých portáloch, ktoré sa zhodujú v jednom – bolesť žalúdka alebo tráviace ťažkosti po konzumácii produktov Maurten v kombinácii s dlhým vytrvalostnými tréningom či trailovými/ultra pretekmi (povestné natriasanie žalúdka pri zbehoch) bývajú ojedinelé (ak vôbec boli zaznamenané). 

Zloženie Maurten drinkov – iba 5 prírodných ingredinecií:

— maltodextrín, 

— fruktóza, 

— pektín,

— alginát sodný, 

— chlorid sodný,

— (kofeín – verzia CAF).

Prášok po zmiešaní s vodou vytvorí cukrový nápoj, ktorý obsahuje vysokú koncentráciu maltodextrínu a fruktózy. Nápoj sa v žalúdku hneď premieňa na hydrogél. Ten ním prejde do čriev, kde sa absorbuje voda, soľ a uhľohydráty.

My sme palivo testovali počas tréningov. Je nutné dodať, že sme Maurten drinky v teréne nekombinovali s iným iontovými alebo sirupovými nápojmi a zároveň sme počas testovačky na týchto behoch nekonzumovali žiadne gély. Išli sme iba na drinkoch, no na hrebeni v Malej Fatre sme si dopriali boost v podobe energetických tyčiniek Clif. Sumár testovačky:

— 10 kilometrový tempový cestný beh

— 14 km a 1200 m+ (beh po hrebeni v Malej Fatre)

— 12 km a 900 m+ (beh na Minčol)

— 12 kilometrový cestný beh v zóne 2

— 16 km a 1 250 m+ (beh na Hoblík a Minčol)

Maurten drinky sme počas behov „cuckali“ aj na lačný žalúdok, aby sme sa uistili, že sa s tým bez zaváhania vysporiada. Žiadny diskomfort, ťažoba či pocit hladu = z tohto dôvodu si dovolíme tvrdiť, že ide skutočne o unikát.

Verziu 160 (40 g sacharidov) sme využili na cestné behy, na trail sme siahli po 320 (80 g sacharidov) a v jednom prípade variant CAF. Vyvážený pomer sacharidov poskytuje telu potrebnú energiu relatívne rýchlo a účinne. Drinky sme si namiešali pred behom; dôležité je, aby sa každý sáčok zmiešal iba s 500 ml čistej vody (výrobca avizuje nepresiahnuť 500 ml).

Piť ho možno už pred behom a pravidelne si v záťaži odpíjať. Nebuďte prekvapení z konzistencie namiešaného drinku. Maurten drinky sú hustejšie ako iontové nápoje, ktoré bežne poznáme. Obzvlášť to platí o verzii 320, ktorá sa nám zdala v softflaske ešte o čosi hustejšia. Rovnako sa nezľaknite toho, ak sa prášok vo vode hneď nerozpustí. Trvá to dlhšie, zároveň odporúčame intenzívnejšie premiešanie softflasky plnej prášku a vody. 

Oceňujeme, že drinky nemajú žiadnu pridanú arómu, umelé farbivá a chutia vyslovene sladko. Verzia CAF je mierne horkastá a možno si niektorí budú musieť na ňu zvyknúť. Ak však máte radi kávu ako my (bez cukru a mlieka), horkastá chuť nemôže byť prekážkou. Spoľahnite sa na stabilnú úroveň energie, ak drinky v záťaži popíjate pravidelne. Ako sme spomínali v úvode, k drinkom sme v tréningoch nepridávali žiadne gély. S najväčšou pravdepodobnosťou to však nebude platiť na ultra pretekoch, ktoré majú 45+ kilometrov. Trailové behy do 20 kilometrov s prevýšením do 500 m si však vieme predstaviť odmakať iba na drinku bez gélov.   

Maurten drinky s určitosťou využijeme v ostrej pretekovej záťaži a pridáme ďalšie postrehy k nášmu „hydration & nutrition“:

— v marci na pretekoch ALS – Kozí kameň (45 km a 1800 m+),

— na májových pretekoch Salomon Szentendre Trail v Maďarsku (54 km a 1750 m+),

— a tiež v júli na Malofatranskej 50-tke (56 km a 4000 m+).

Taktiež by sme radi poznamenali, že správne nastavenie stravovania počas tréningov a pretekov je vyslovene alchýmia. Vychádzame z našich skúseností a čo vyhovuje nám (aj medzi nami dvomi sú menšie odchýlky), nemusí zákonite platiť pre niekoho iného. Na druhej strane – sme si vedomí, že Maurten produkty patria medzi drahší tovar, ale tá hodnota v podobe eliminovania tráviacich problémov v tréningu alebo počas pretekov nám za to rozhodne stojí.

Celkové hodnotenie 9/10:

+ žiadna záťaž pre žalúdok (hydrogélová technológia – hladký prechod hydrogélu zo žalúdka do čriev)

+ hustejšia konzistencia namiešaného drinku, vyhovujúca chuť

+ žiadne konzervačné látky

+ pri pravidelnom pití počas tréningu = stabilná úroveň energie

+ na trailové behy do 20 km a 500 m+ stačí variant drinku 320 (netreba gél, tyčinku)

– dlhší čas na rozpustenie prášku vo vode

Maurten drinky kúpite na Feedzone.eu a nezabudnite na kód BTT10, s ktorým máte 10 %-nú zľavu.

Pridaj komentár