• Home
  • /
  • Články
  • /
  • Joga a beh s Jogošíkmi: Nie je to len rozjímanie, už zničila nejedného crossfiťáka!

Joga a beh s Jogošíkmi: Nie je to len rozjímanie, už zničila nejedného crossfiťáka!

Pes tvárou dole, bojovník, vrana. Ani vám to veľa nehovorí? Nič si z toho nerobte.

Vyštudovaná architekta a geológ z bratislavskej Petržalky si žijú svoj sen mimo betónovej džungle. Odišli do Zázrivej nájsť pokoj v duši, majú utešenú chalúpku, psíka Uška, zamilovali si jogu i behy na dlhé trate, najmä v okolí ich milovaného kopca Púpov. Ale majú v sebe omnoho viac. Milujú život, pekné veci, neboja sa žiadnej výzvy. Vyspovedali sme ich, aby vám povedali viac o joge a behu. Ako z nej môže profitovať niekto, kto beháva ultra a doteraz možno nad ňou len ohrnul nos? A prečo to nie je len o psychickom čilovaní a pohodičke? Prečítajte si tento výživný rozhovor s dvomi mimoriadne charizmatickými ľuďmi…

BTT: Ahojte Jogošíci 😊 Predstavte si, že my s Vaškom sme absolútni odporcovia strečingu, jogy a prosto akéhokoľvek naťahovania, ktoré bolí. Bolí preto, lebo ho nerobíme pravidelne. Vlastne, tá predstava má blízko k realite, aj keď sa už snažíme, pomaličky. Prečo by sme sa nad sebou mali zamyslieť a čo by nám joga mohla priniesť? Určite viete o tom viac, veď máte aj svoje štúdio jogy.

Jogošíci: No tu by sme vypichli dve problematiky – jednou je všeobecná mylná predstava, že jóga (Aďka má radšej slovo jóga s dlhým ó, takže sme jej to kvôli autentickosti nechali tak, pozn. BTT) je len naťahovanie a druhou, že ak by aj bola len čisto naťahovaním, prečo je by sme mali takéto naťahovanie ako bežci zaradiť do základnej výbavičky.

K prvej problematike asi len toľko, že keď si jógový „neznajboh“, ktorý má predstavu o jóge ako o istom akrobatickom insta-vizuálne-zaujímavom strečingu, prvýkrát zacvičí klasickú hatha jógu s dobrým lektorom, isto ostane riadne prekvapený, že je najmä o sile. A to nielen o sile svalovej, ale aj sile mysle, lebo občas vydržať  v daných pozíciách, nevzdať sa, predýchať ich a ostať v mysli kľudný, rozvážny napriek tomu, že sa nám trasie celé telo a po čele stekajú kropaje potu, dá zabrať.

Aďka vo svojom živle. BTW, tá nástenka je parádna, však?

No a čo sa týka sily fyzickej, vieme, že s nami Jožko cvičí našu korona-edition online jógu na YouTube, tak hádam nám sám dá za pravdu, že je to riadna makačka 😀 (Jožko dáva za pravdu a priznáva, že to v niektorých pozíciách bolí viac, než na 35% slope smer Minčol, pozn. BTT).

Občas aj taký ultra bežec pri svalovičke z jógy objaví svaly, o ktorých ani netušil, že ich má :D. Hlavným prínosom jógy ako silového cvičenia pre ľudí, ktorí behajú a posilňujú aj klasicky, je, že statickejším silovým cvičením, akým je držanie pozícií na niekoľko nádychov a výdychov, posilňujeme iné svalové vlákna ako pri dynamickejších cvičeniach či cvičeniach so závažím. Na vlastné oči sme videli, ako nám namakaní crossfiťáci „odchádzali“ v niektorých pozíciách skôr, ako polopriesvitné dievčinky jogínky. Sval je najšťastnejší a najzdravší, keď pracujeme so všetkými jeho vláknami.

BTT: Zaujímavé zistenie, ale benefity určite neostávajú len vo fyzickej rovine…

Jogošíci: Ďalším prínosom je, že väčšina dynamickejších a silovejších tréningov stimuluje sympatickú nervovú sústavu – takže jednoducho povedané, zaťažuje naše nervy stresom, aj keď to my tak nevnímame. Tým, že je jóga pomalšia, vedomejšia, pracuje s vlastnou váhou a dáva prednosť plnému dýchaniu, nestimuluje sympatickú nervovú sústavu, resp. len veľmi minimálne, keď ešte nevieme pri cvičení dobre ovládať svoju myseľ. Takže jóga vie byť ďalším tréningom do nášho repertoára, ale väčšinu jej druhov môžeme kľudne zaradiť aj do regeneračných dní.

Janek je borec. Absolvoval už viac než 10 pretekov na 100+km!

Ak by aj jóga bola len naťahovaním, aj tento druh práce so svalmi a úponmi má pre bežca veľký význam. Naše telá sú vplyvom moderného spôsobu života jedna veľká chodiaca, resp. v našom prípade skôr bežiaca nerovnováha. Niektoré svalové skupiny máme ochabnuté, iné preťažené a skrátené. Táto nerovnováha na úrovni celého tela sa prejaví aj na úrovni konkrétneho svalu. Niektorú jeho časť máme napätejšiu, niektorú ochabnutejšiu. Ako také nedobre rozmiešané cesto, v ktorom sú hrčky.

BTT: K tejto téme by mal čo povedať aj nami tiež nie príliš milovaný strečing, však?

Jogošíci: Strečing je podobne ako masáž či roller akoby skvelým miešadlom, ktoré nám nerovnováhu napätia v svaloch a ich úponoch vyrovnáva. Treba s ním však tiež zaobchádzať opatrne. Aj tu platí, že menej je viac. Keď sval príliš prestrečujeme, môže sa stať, že sa zapojením obrannej funkcie napätie ešte zväčší a paradoxne si ešte viac ublížime. Menej intenzity, radšej streč podržať dlhší čas.

Haf-haf – pozícia psíka tvárou hore

Aktívny strečing, akým je mnoho jógových pozícií, je pritom oveľa efektívnejší a bezpečnejší ako klasické pasívne „naťahovanie sa“.  A takisto pozor – najväčším rozdielom medzi klasickou jógou a jógou, ktorú zostavujeme pre bežcov, je, že bežec nechce nevyhnutne strečovať všetky svaly a úpony rovnako. V niektorých partiách je prínosnejšie ostať trošku „tuhší“ – napríklad pre lepšiu stabilizáciu panvy či kolien. To by ale bolo na samotný blog.

BTT: Dáte nám tri základné cviky, ktoré by podľa vás ako skúsených jogínov, mohli zmeniť naše (a nielen naše) výkony. Cviky, ktorými by sme povedzme mali začať každé ráno, alebo ich zapojiť pred behom či po behu. Čo tie cviky znamenajú a prečo by mohli byť ako stvorené pre bežcov?

Jogošíci:

Bojovníci vo všetkých možných obmenách – všetky 3 základné verzie mobilizujú a spevňujú bedrá, spevňujú panvu a kolená, posilňujú chodidlá a členky, pracujú s core-om, otvárajú hrudnú chrbticu, aktívne strečujú stehná, slabiny a hlboké brušné svaly. Prosto úžasne komplexné pozície. 

Duka – úžasná pozícia na strečing bežeckých chodidiel, členkov a achiloviek sťaby našich pohybových základov. Hodná zlata pre všetkých s chronickým zápalom tzv. „plantárky“ či padnutými klenbami. Nachvíľku si sadáme do duky takmer každý deň. Spočiatku je to riadne trápenie, ale stačí pár dní a krásne navnímame, ako sa pojivo uvoľňuje a pri každodennom posadení sa do duky na pár minút vám garantujem, že do týždňa vám už nebude robiť problém a postupne sa zlepší odolnosť chodidla na preťaženie.

Psíci – teda pes tvárou dole a pes tvárou hore. V psovi tvárou dole posilňujeme celý chrbát, ramená a core, strečujeme celý zadný reťazec svalov na nohách od prstov na nohách cez klenby, achilovky, lýtka, zadné stehná, sedacie svaly. A dostávame sa dole hlavou, čo je veľmi ukľudňujúce pre nervovú sústavu a znižuje tlak. No a pes tvárou hore otvára všetko, čo sa pri behu dlhé hodiny sťahuje – predné stehná, priame brušné svaly, psoás a otvára sa hrudník. Veľmi dôležité je pri správnom prevedení uvoľnenie napätia v spodnej časti chrbtice, keďže táto je pri behu extrémne namáhaná.

Video: Jogošíci natočili aj seriál rôznych cvikov špeciálne pre bežcov. Check it!

BTT: Dá sa porovnať joga so strečingom? Treba sa jej venovať dennodenne, aby bola efektívna, alebo nám stačí pokloniť sa slnku raz za týždeň?

Jogošíci: My si nemyslíme ani to, že strečingu sa treba venovať denne 😀 K strečingu svalstva zastávame názor, že radšej raz – dvakrát týždenne a poriadne do hĺbky, ako každý deň narýchlo. V podstate zastávame tento názor v rôznych oblastiach života, haha 😀 (Táto Aďka a jej dvojzmysly, hihi, pozn. BTT).

A čo sa jógy týka, je veľmi osožné, urobiť si z nej rituál. Naučiť sa, venovať sa jej hoci len 15 minút na pravidelnej báze. To však nemusí byť každý deň. Je pravda, že najlepšie človek uvidí pokrok na fyzickej báze s každodennou praxou, no jóga nie je len o fyzickom rozvoji našich možností. Ak máme veľa koníčkov a napríklad naším hlavným je beh a máme mega nabitý deň, nemá podľa mňa zmysel, nútiť sa k tým 15-tim minútam každý deň a narýchlo ich odcvičiť a byť pritom mysľou niekde úplne inde.

Jogošíci, Uško a kráľovná Lenka, na našej milovanej Anakonde

Pravidelnosť a rituál nám však dáva tak prepotrebné uzemnenie sa v tomto rozlietanom modernom svete. Vyhraďme si preto aspoň deň, dva v týždni, kedy si ale skutočne naplno tú našu hodinu prežijeme, nachvíľu si dovolíme odložiť všetko bokom a sústrediť sa len na seba, svoje telo, na to, ako sa vlastne cítim, kde ma to vlastne ťahá, prosto čas spoznávať sa po fyzickej i psychickej stránke.

Po čase si všimneme, že tieto pravidelné „v sebe sessions“ nám začnú prinášať ovocie aj v tých rozmeroch života, kde by sme to nečakali. Práca s nervovou sústavou nám prinesie lepší spánok, lepšie vnímanie svojho tela nás naučí rozoznávať prvé signály preťaženia z tréningu a to, ako si pomôcť, no a práca s mysľou nám ponúkne lepšie sústredenie sa na svoje ciele, rozvahu a trpezlivosť.

BTT: Sami radi behávate, máte na svojom konte viacero ultra. Vedeli by ste vypichnúť niečo, čo joga vo vašom behu vylepšila, čo sa radikálne zmenilo?

Jogošíci: Určite to vyššie spomínané lepšie spojenie sa so svojim fyzičnom i psychičnom. To vnímanie, ako sú jednotlivé svaly a úpony prepojené a ako vlastne pracujú, čo sa im páči, čo im naopak prekáža. V ďalšom rade cez spoznanie tohto fantastického úkazu, ktorým je ľudské telo, sme sa naučili úcte k svojmu telu, čo veľakrát vidím ako chýbajúci faktor mnohých bežcov, ktorí do toho „búšia“ a behajú cez zranenia a limity svojho tela.

Pes tvárou dole – veľmi účinná asana

Naučili sme sa za tie roky s jógou, kompenzovať si naše „haluze“ ináč ako sebapoškodzovaním sa. Je super, posúvať svoje limity, vie to človeku dodať veľa odvahy aj do iných stránok života. Ale sú určite udržateľnejšie spôsoby, ako to docieliť, než dobehnutím do cieľa napriek tomu, že už dve hodiny močím krv.. 

BTT: Čas na brainstorming! 5 vecí, ktoré vám prebehnú hlavou, keď sa povie joga o 5, 4, 3, 2, 1…

Jogošíci: Dali sme si tu my dvaja taký drobný ping-pong a vyšli nám z toho tieto slová: Balanc, rešpekt, poznanie, dych, relax.

BTT: Odhliadnuc od korony, sami organizujete jogové pobyty, aj pobyty pre bežcov. Prepájate beh s jogou vo vašej kolibe?

Jogošíci: Naše pobyty zameriavame na aktivity, ktoré nám robia radosť, ktoré nás napĺňajú a sú súčasťou nášho života. Snažíme sa teda prostredníctvom behu, jógy, vyváženej vege stravy, ajurvédskych prístupov a vedomejšieho vnímania, sprostredkovať náš pohľad na plnohodnotnejší a spokojnejší život. Ako sme už spomínali, jóga s behom sa krásne dopĺňajú a vyvažujú naše fyzické, ale aj mentálne energie a tvoria už dlhé roky bázu našich radostných chvíľ. Na pobytoch v našej kolibe, môžu všetci, čo k nám zavítajú navnímať, čím žijeme a odovzdávame im reálnu, nestrojenú atmosféru a všetky vedomosti, ktoré máme. (Viac info o takomto bežeckom pobyte)

BTT: Kde ste sa joge priučili vy?

Jogošíci: My máme to šťastie, že sme študovali vo veľmi dobrej jógovej škole a naša učiteľka bola žiačkou B. K. S. Iyengara- priekopníka ergonomickejšej jógy.

Jogošíci sú za každú srandu – ani zmena trasy či terénu ich nevyvedie z pohody 🙂

My do tohto učenia pritom ešte vnášame naše poznatky z fyzioterapie a vytvárame si náš vlastný štýl, ktorý je najmä bezpečný a zohľadňuje aj to, čomu inému sa človek ešte popri jóge venuje. Potom je už na každého výbere, či preferuje pomalšie alebo rýchlejšie hodiny, či má chuť na hodinu, ktorá sa zameriava len na fyzickú stránku, alebo aj spirituálnejšiu rovinu jógy.

Podľa mňa je fajn, že si človek v dnešnej dobe môže vybrať z veľkého množstva druhov, lebo ak sú splnené dané dve podmienky, ktoré vyššie spomínam, každá jóga či to máme v úmysle alebo nie, nám postupne začne nenápadne dávať benefity rozvíjania mysle smerom k spokojnejšiemu bytiu.

Bežkyne /špeciálne spomínam ženský rod, lebo dámy majú od prírody menej stabilné panvy, aby mohli rodiť deti/, ktoré vedia spraviť špagát majú s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi nestabilnú panvu, ktorá pri behu veľmi trpí a problémy s chrbticou a vnútornými orgánmi na seba isto nenechajú dlho čakať. To je len veľmi malý výber príkladov.

BTT: Existuje zrejme viacero druhov jogy. Ako sa volá tá vaša obľúbená? V čom sa líši od ostatných?

Jogošíci: Moderná jógová komunita už skutočne rozoznáva viacero druhov jógy. Úprimne, už sa ani sama veľmi nevyznám v tom, ktorá má byť ktorá a podľa čoho sa to vlastne delí. Aby som to uviedla na pravú mieru, jóga pôvodne nebola vôbec cvičením, bola skôr prácou s mysľou, meditáciou. Prvé náznaky asán, teda pozícií, sa objavili ako pomôcka k tomu, naučiť telo dlho sedieť v meditácii za účelom lepšej práce s mysľou a vedomím.

Preferujeme štýly jógy, kde sa na tento fakt neopomína. V praxi sú podľa nás pri jógovom cvičení dôležité najmä dve veci – aby vám sedel váš lektor ako osoba, lebo len tak sa otvoríte rozvíjať sa smerom, kam vás vedie a aby bola hodina bezpečná a rešpektovala zdravú fyziológiu tela a jedinečné potreby jednotlivca. Pod tým si predstavte napríklad to, že nie každý pre svoje zdravie potrebuje hlboké predklony, ba priam naopak, môžu im ešte prehlbovať problémy s chrbticou.

Nie každý si môže dovoliť pokúšať sa o stojky. Nie, pokiaľ nemáme dostatočne pevný chrbát alebo core. Hádzať sa do stojky v takomto prípade môže byť veľmi nebezpečné. Pes tvárou dole s pokrčenými kolenami možno nevyzerá na instagrame tak sexi ako ten s nohami úplne vystretými, ale je oveľa ergonomickejší a benefitnejší pre všetko, čo touto pozíciou chceme dosiahnuť.

Video: Jogojoga zameraná na bedrá

BTT: Myslíte si, že joga na Slovensku je trend, ktorý nezhasne?

Jogošíci: Vzhľadom na neustále zrýchľujúci sa životný štýl a stupňujúce sa pracovné, ako aj spoločenské nároky na ľudí, sme presvedčení, že aj záujem o jógu, ako formu úniku tejto uponáhľanej dobe, bude narastať. Z každej strany si môžeme všimnúť, ako nás tlačia k dokonalosti, úspechu, úžasnosti a najlepším výkonom a keď sa necháme touto vlnou pohltiť, veľakrát môže dôjsť k vyhoreniu a prejaví sa chronický únavový syndróm.

Nielen havkovia, aj bojovníci majú viacero variácií

Jóga je nepochybne, veľmi efektívnou formou vybalancovania tejto uponáhľanej energie. Ak sme schopní pochopiť jógu trochu hlbšie, ako len fyzickú aktivitu, odkryje sa v nás nekonečný priestor kľudnejšej energie, z ktorej môžeme vyrovnávať prehnanú yangovú silu, ktorá nás obklopuje.

BTT: Aké sú vaše najbližšie ciele v oblasti behu a jogy?

Jogošíci: Čo sa týka behu, Janko túto jar chytil akýsi druhý dych po dlhšom období jemnej demotivácie pretekať (vieme potvrdiť, Strava praská vo švíkoch!, pozn. BTT)

Tohto roku by chcel trošku systematickejšie potrénovať a roztočiť to na pár pretekoch a hneď, ako sa bude dať, aj nejakých zahraničných. Milujeme zahraničné preteky, najmä v Alpách či v Škandinávii. Milujeme totiž tieto hory, ich atmosféru a ten faktor spoznávania. Je to veľmi motivujúce.

Ja, Aďa sa už pár mesiacov trápim so zdravotnými problémami, ktoré mi bránia naplno trénovať a vidina ultra pretekov je momentálne v nedohľadne. Takže za mňa najbližší bežecký gól je opäť môcť naplno behať bez bolesti.

A na otázku najbližších jógových cieľov má Janko jasnú odpoveď – OSVIETENIE! 😀 😀

Ďakujeme krásne za skvelé odpovede!

Pre viac info vrelo odporúčame kuk na nasledujúce linky:

Koliba u Jogošíka

Instagram

Online jogo-joga

Pridaj komentár