• Home
  • /
  • Články
  • /
  • Interview s Damianom Hallom: Miluje Radiohead, zeleninu a zdolávanie rýchlostných rekordov. Ktorý cvik neznáša?

Interview s Damianom Hallom: Miluje Radiohead, zeleninu a zdolávanie rýchlostných rekordov. Ktorý cvik neznáša?

Živil sa ako športový novinár, miloval futbal, ale naháňanie lopty mu nikdy nešlo podľa jeho predstáv. Osem rokov žil v cudzine, aby sa následne vrátil do rodnej Británie. V roku 2011 odbehol svoj prvý polmaratón a zistil, že beh je jeho životná vášeň.

Damian Hall odvtedy ubehol tisíce kilometrov a z roka na rok si dáva čoraz náročnejšie výzvy. Vo veku 44 rokov je držiteľom viacerých dychvyrážajúcich FKTéčiek (Fastest Known Time), čiže najrýchlejších časov na viac či menej známych trailových trasách. Vlani vylepšil FKT na britskej Pennine Way (431 km), keď ju prebehol za 61 hodín, 35 minút a 15 sekúnd.

A to bola ešte prechádzka oproti tomu, čo vyviedol v roku 2016. Vtedy si naplánoval najdlhšiu trasu v Británii, South West Coast Path s 1014 kilometrami a 33 km prevýšením! Zvládol ju za neuveriteľných 10 dní, 15 hodín a 18 minút. Dnes sa živí ako tréner a žurnalista na voľnej nohe. Je hrdým ambasádorom značiek Inov-8 či Suunto a presvedčeným vegánom.

BTT: Kedy si si zamiloval beh. Máš aj iné obľúbené športy?

DH: Miloval som futbal, ale bola to z mojej strany strašná bieda (slušne povedané), od mojich 10 až do 35 rokov, keď som objavil beh. Stále som veľkým fanúšikom futbalu, ale už ho nehrávam. Bol som relatívne dobrý v pozemnom hokeji ešte počas študentských čias. (Damian sa podieľal na ročenkách Arsenalu a viacerých publikáciách o tomto klube. Ak by mal vybrať tri legendy Gunners, boli by to Paul Merson, Thierry Henry a Cesc Fabregas, pozn. BTT).

BTT: Máš vyštudovanú žurnalistiku, presne ako my. Písal si aj o niečom inom než o futbale?

DH: Osem rokov som cestoval po zahraničí a písal o zaujímavostiach, napríklad v Novom Zélande. Takže predovšetkým o cestovaní, turistike či fitnesse. (Viaceré jeho články vyšli v prestížnych denníkoch The Telegraph, The Guardian či Independent. Za zmienku stoja aj príspevky v magazínoch Runner‘s World, Trail Running či Women‘s Running, pozn. BTT)

BTT: Ale späť k behu. Rok 2020 stál za p*d, hoci si si ho spestril FKT na Pennine Way. Čo však plánuješ v tomto roku, ak Covid konečne prehrmí?

DH: Je jedno také trochu známe podujatie v Chamonix, ktoré by sa malo, ak Boh dá, konať v auguste. Rád by som sa tam išiel pozrieť znova a snáď sa aj dobre umiestniť. V hľadáčiku mám aj dva pokusy o FKT tu na Ostrovoch a preteky Snowdonia 50K. Musíme veriť, že sa uskutočnia.

BTT: Ktoré preteky Ťa očarili najviac a kde by si sa ešte rád pozrel?

DH: Ultra Tour Monte Rosa (Švajčiarsko). Wow, tak to už je mimoriadny, nádherný trail. Tor des Geants (Taliansko) vyzerá taktiež veľmi dobre a ten trail v USA, čo má názov ako jedna banka. Ten by som si tiež rád odbehol. (Snáď mal na mysli Western States, ako ste zistili a ešte zistíte, Damian je veselá kopa :), pozn. BTT)

BTT: Každého na pretekoch chytí kríza. Čo pomáha Tebe prekonať najťažšie chvíle a ísť ďalej?

DM: Prvá vec je jasná: „Low mood – eat food“. Takže neprestávajte jesť a piť, aj keď máte pocit, že vám nič nechýba. Po druhé, pamätajte na to, že ste sa dlho pripravovali na tento deň, obetovali ste tomu veľa času. Ak to teraz vzdáte, ako sa budete ospravedlňovať na sociálnych sieťach (smiech)? Pred pretekmi je dôležité si uvedomiť, prečo to robím a čo chcem dosiahnuť. To vás musí hnať vpred, aj keď budete mať pocit, že stojíte na mieste. A samozrejme, ešte je tu Strava. (legenda hovorí, že čo nie je na Strave, akoby sa ani nestalo, pozn. BTT)

BTT: Čo Ti na trati najviac chutí? Máš obľúbené jedlo, gély?

DM: Tyčinky od Outdoor Provisions. Chutné, vegánske a s kompostovateľnými obalmi. (Damian počas pokusu o FKT na Pennine Way okrem behu zbieral po trase aj odpad, o ktorý zakopol. Video z jeho rekordu nájdete nižšie, pozn. BTT)

BTT: Behávaš sám alebo s nejakými kamošmi?

DH: Väčšinou sám, keďže nemám žiadnych kamarátov. Stále niekde behávam, takže to je so mnou ťažké (smiech).

BTT: Pomáha Ti pri tréningu aj nejaká dobrá hudba? 

DH: Mám rád britský pop rock a indie music. Radiohead, The Smiths či The National. Keď behám, som taký šťastný, že táto hudba mi pomáha zbaviť ma toho prešťastného pocitu.

BTT: Aké sú Tvoje najobľúbenejšie topánky?

DH: Musia to byť nové Inov-8 Terraultra G270. Sú neuveriteľne pohodlné aj na dlhočizné vzdialenosti, priľnavé a vhodné na rôzny terén. (Práve v týchto hybridoch odbehol svoj posledný traťový rekord, pozn. BTT)

BTT: K dobrej kondícii sa nedostaneš len behom, ale aj posilňovaním. Ktorý cvik máš najradšej a ktorý naopak – neznášaš?

DH: Bulharské drepy. To je niečo, čo z duše neznášam a zároveň milujem (smiech). Mám rád aj zhyby a čo nemám rád? To budú určite kliky!

BTT: Dáš nám nejaké tipy pre tých, ktorí s behom len začínajú? 

DH: Jasné. Hlavné je mať z behu a pohybu radosť. Obuť sa, obliecť, vybehnúť von a užívať si to. Obmieňajte terén, zožeňte si pár X-Talonov, tie vás dostanú všade. A oddychujte, netlačte na pílu. Počúvajte svoje telo a doprajte mu relax.

BTT: Je ešte niečo, čo by si rád prezradil tomuto svetu a čo sa Ťa ešte nikdy nikto neopýtal?

DH: Ehm, asi by som sa nemal chváliť, ale v máji vyjde moja nová kniha. Bude sa volať In It For The Long Run (o púti počas už spomínaného FKT na Pennine Way, pozn. BTT). Bude to odpad, takže si ju určite nekupujte (smiech, LOL, ROFL).

Hahahahahaha.

BTT: Ďakujeme za rozhovor!

Najlepšie výsledky Damiana Halla:
  • Držiteľ siedmich FKT
  • 2-násobný víťaz pretekov Ultimate Trails 55K
  • Víťaz The RAT 51K
  • Víťaz Ultra Tour Monte Rosa 82 km
  • Víťaz Ice Ultra 242K
  • UTMB (2015-2018) – 29., 19., 12. a 5. miesto
  • Reprezentant UK na trailových majstrovstvách sveta v roku 2015

Video: Pokorenie rekordu trasy Peninne Way

Photo Credit: inov-8.com/Dave MacFarlane

Pridaj komentár