• Home
  • /
  • Články
  • /
  • Na pokeci s Majom Priadkom: Má obľúbený trailový chodník, kto ho inšpiruje a ako regeneruje? + recept na smoothie!

Na pokeci s Majom Priadkom: Má obľúbený trailový chodník, kto ho inšpiruje a ako regeneruje? + recept na smoothie!

Meno Marián Priadka (Salomon/Suunto, Slovak Ultra Trail Team) je v bežeckej ultratrailovej komunite rešpektovaný pojem. A to sa trailové pretekárske chúťky 35-ročnému Majovi začali zbiehať len pár rokov dozadu. Za pomerne krátky čas však rozvinul svoj oslnivý talent naplno a mnohým pozorovateľom vyrazil dych… Ale o tom už písali, hovorili či filmovali iní pred nami. Rodák z Budče pri Zvolene je najmä človek, ktorý po 30-tke zatúžil po balanse v živote s vedomím, že medzi prírodu a energiu možno dať znamienko rovná sa. Neobyčajný bežec s dušou punkera.

BTT: Ako hodnotíš sezónu 2020, ktorá sa zapísala do histórie ako „koronová“? Ktoré pódiové umiestnenie z tohto roku si najviac ceníš?

Z mojich 8 naplánovaných pretekov na sezónu 2020 sa uskutočnil len jeden: Salomon Jesenický maraton. Žiaľ, nemohol som sa na ňom prezentovať kvôli zraneniu (podvrtnutý členok z predošlých pretekov). Napriek tomu som odbehol aspoň pár pretekov:

  • Trojkráľová Trojka: 1. miesto
  • Beh okolo hradu Tematín: 1. miesto
  • Turiec Trail (Veľká Fatra 42): 2. miesto
  • Bear Foot Poľana: DNF (podvrtnutie členka)
  • Ponitrianska stovka: 2. miesto
  • Lazová stovka: 2. miesto
  • Devínsky ríbezlák: 1. miesto (virtuálne preteky)
  • Bathory Cross (Čachtický krvák): 2. miesto

Z tejto sezóny si asi najviac cením 2. miesto na Ponitrianskej stovke. Boli to moje prvé ultra preteky v tomto roku a mesiac a 3 dni po výrone členku.

BTT: Ktoré odbehnuté ultra preteky považuješ za najnáročnejšie a prečo?

Najťažšie preteky, ktoré som zatiaľ absolvoval, boli vo francúzskych Alpách L’Échappée Belle (propozície: 139 km/10 125 m). Sú tam technicky náročné pasáže, strmé zbehy, výbehy a veľmi kamenistý terén. Finišoval som na 3. mieste spoločne z Jeremym Lavym s časom 25 hodín a 41 minút, čo si veľmi cením.

BTT: Aká je Tvoja týždenná tréningová dávka kilometrov a prevýšenia?

Kilometre si nepočítam. Ak by som to približne spriemeroval, mohlo by to byť okolo 100 km/1 000 až 3 000 výškových metrov. Samozrejme, do toho pár kilometrov nabicyklujem a trénujem silový tréning alebo jogu.

BTT: V akých intervaloch dopĺňaš energiu počas 100 a viac kilometrových pretekov? Čo máš overené a naopak – čo Tvoje telo počas enormnej záťaže neprijme? Čo si nikdy nezabudneš pribaliť do bežeckej vesty?

Na štart ultra pretekov sa postavím vždy s 1 litrom vody, v ktorom mám urobený Edgar powerdrink. Približne každých 20 km je občerstvovačka, kde doplním vodu. Napr. do jednej 500 ml soft fľašky si dám iontový nápoj zriedený s vodou v pomere 1:1 a do druhej soft fľašky čistú vodu. Stravujem sa prevažne ovocím: banány, melóny, ďatle a iné. Je to rôzne, podľa toho, čím je občerstvovačka vybavená. Odporúčam neprejedať sa príliš, aby nevznikli žalúdočné problémy a radšej si treba niečo nosiť na zahryznutie v bežeckej veste. Nosievam si so sebou aj gély, ktoré dopĺňam pri poklese energie.

BTT: Vieme, že si vegán a vyrábaš si aj vlastné energetické produkty. Rýchly recept na niečo nenáročné, čo zvládneme pripraviť aj my?

Jasné, napríklad také smoothie po tréningu: 50 g konopných semienok + voda. Po rozmixovaní vám vznikne konopné mlieko. Pridáte do toho 1 odmerku proteínu, 2 zrelé banány, 1 strapec hrozna, 2 hrste listovej zeleniny. Môžete si do toho pridať aj výživové doplnky, hodí sa napr. maca, ashwagandha, acai, moringa alebo zelený jačmeň.

BTT: Jedna z najfrekventovanejších otázok – ako regeneruješ po náročných pretekoch?

Je niekoľko vecí, ktoré som musel zaradiť do života, aby som mohol zlepšiť a skrátiť čas regenerácie. Minulý rok som napríklad začal používať jeden veľmi unikátny regeneračný prístroj, ktorý má kamarát v poradni pre športovcov: QuantumPulse. Urýchľuje regeneráciu po tréningu a pretekoch. Urýchľuje liečenie zranení. Detoxikuje telo na bunkovej úrovni. Dobíja mi batérie. Chodím k nemu aj na kontroly. Na biorezonančnom prístroji skontrolujem, či je všetko okej alebo nastavíme liečbu. Dávam si pozor na oxidačný stres. Znižujem ho rôznymi antioxidantami ako je glutatión, vitamín C, E a iné. Veľmi dôležite sú pre mňa doplnky stravy ako vitamíny B-komplex, minerály, stopové prvky (selén, zinok). Zistil som, že rastový hormón je taktiež veľmi dôležitá vec a pomáhajú mi aj niektoré prírodné aminokyseliny (arginín). Používam Chi machine na rozprúdenie lymfatického systému a celkové zrelaxovanie tela, svalov a chrbtice. Okrem toho je potrebné jesť viac živej stravy – ovocia, zeleniny a orechov. Robím si aj rôzne ovocné a zeleninové šťavy.

BTT: Nosievaš aj nejaký talizman?

(Úsmev) Samozrejme, povinná výbava musí byť! Zvykol som nosievať aj kamenného trpaslíka pre šťastie, ale rozhodol sa ostať v Alpách. Teraz nosievam náramok, ktorý som dostal od indiána v Mexiku.

„Ja behám ako nejaká dobrá baba, tuto hocikde inde alebo vo svete.“

-Marián Priadka v Ceste na vrchol

BTT: Najobľúbenejší trailový chodník?

Veľmi rád vybieham v národnej prírodnej rezervácii Boky. Bežím turistickým chodníkom zo Sietna pri obci Budča smerom na Čertovu skalu. Keď budete mať cestu okolo Zvolena, tak sa tam stavte. Trasa je približne 1 hod. turisticky od parkoviska v Sietne.

BTT: Máš bežecký vzor? Ak nie, je niekto, koho život, tvorba či aktivity Ťa motivujú?

Rád sledujem Golden Trail World Series. Svetové esá zo Salomon tímu. Kilian Jornet, Davide Magnini, Judith Wider, Maude Mathys. Páčia sa mi životné príbehy trailových bežkýň Miry Rai, Courtney Dauwalter alebo borca Antona Krupicku.

BTT: Anton Krupicka je aj náš veľký obľúbenec. Zatiaľ na našu výzvu – zabehať si s nami v Malej Fatre – nereagoval, hahaha. Ak sa táto utopistická predstava stane realitou, pridáš sa?

Na to vezmite jed! (smiech)

BTT: Spomínal si aj Kiliana Jorneta… Vedel by si si predstaviť, že sa pokúsiš krúžiť 24 hodín na 400-metrovom ovále ako nedávno on?

Môj najdlhší beh trval skoro 26 hodín. Teraz mám naplánovanú tréningovú trasu 22 km a necelých 400 metrov prevýšenie. Z toho 8 km krúžim na trnavskom kopčeku. Jedno koliečko v tvare osmičky má 500 metrov/25 výškových. Viem sa nastaviť na krúženie a užívať si tréning. Neviem však, ako by telo a myseľ reagovali po pár hodinách. Zatiaľ som nad 24-hodinovým behom po ovále neuvažoval.

BTT: Do konca roka ostáva niekoľko týždňov. Ako ich budeš tráviť?

Mám pred sebou ešte 2 pracovné týždne v kombinácii s tréningom a potom nasleduje 2 týždňové voľno. U mňa sa teraz prerába, tak by som si chcel prerobiť izbu a upratať. Na sviatky pôjdem pozrieť domov. Po návrate sa teším na tradičnú koncoročnú stanovačku od 30. 12. na Záruboch. Všetci ste srdečne pozvaní! Ešte tam ostalo pár voľných miest na stan.

BTT: Stále nevieme, ako sa vyvinie situácia s pandémiou koronavírusu, no aj napriek tomu – aké bežecké highlighty plánuješ v roku 2021? Kde Ťa môžeme stretnúť?

Na sezónu 2021 mám naplánované 4 ultra preteky v zahraničí:

  • Salomon Ultra-Trail Hungary (Maďarsko)
  • Mozart 100 (Rakúsko)
  • Nuts Trail Running (Fínsko)
  • Ultra Tour Monte Rosa (Švajčiarsko)

Chcel by som si ešte niečo odbehnúť aj v Českej republike a na Slovensku. Uvidíme, podľa vývoja situácie. Možno to ostane len na vlastných projektoch.

BTT: Ďakujeme za rozhovor, želáme Ti pevné zdravie a naďalej fandíme vo všetkom, čo robíš!

Aj ja ďakujem, všetko dobré, držte sa.

Dokument Adama Lisého o životnom príbehu Mariána Priadku Cesta na vrchol môžete podporiť a vidieť na tomto mieste.

Foto: Archív M. P. (so súhlasom)

Pridaj komentár