• Home
  • /
  • Články
  • /
  • 5 tipov ako boostnuť stratenú motiváciu

5 tipov ako boostnuť stratenú motiváciu

Aj nám sa stáva, že počas sezóny natrafíme na hluchšie obdobia, ktorých dôsledkom je odsúvanie/prekladanie bežeckých tréningov. Máme svoje rodiny, neraz musíme ostať dlhšie v práci, resp. nadčasovať pripojení za notebookmi na homeoffice. Keď sa k tomu nedajbože pritrafí pokazené auto či úrady – vtedy zakaždým tušíme silné zážitky a vyhlasujeme kapituláciu. Zranenia sú samostatnou kapitolou a počas rekonvalescencie je najdôležitejšie neprehrať to v hlave. Zdravie je vždy prvoradé – keď máme to najcennejšie, ostatné dobehneme a odbehneme.

Vrátiť sa k behu po odmlke si vyžaduje kus sebazaprenia a vnútornej sily. Zhrnuli sme niekoľko bodov, ktoré pomáhajú nám boostnuť späť stratenú motiváciu a ako hovoríme my – get back on track!

Stanoviť si cieľ

Nech je pauza akákoľvek dlhá, pomáhame si tým, že si po nej stanovíme nejaký cieľ. Môže ísť o nastavenie si tréningového objemu na najbližší čas (akýkoľvek cieľ – aj odbehnutie 15 km za týždeň, pomalšie tempo sú vždy lepší cieľ ako žiadny). Môže to byť aj méta odbehnutých kilometrov v nasledujúcom mesiaci alebo ambícia zúčastniť sa pretekov v nejakom časovom horizonte.

Resumé: mať cieľ nás ženie vpred.

Hudba

Ak sa nám dlhšie nedarí dostať do kopcov, trénujeme na bežeckých dráhach, prípadne máme overené trasy v meste, kde nám nehrozí žiadna kolízia s dopravnými prostriedkami a iné nebezpečenstvo. Mp3 prehrávač s novým listom vie nabudiť fantasticky. Spomenuli ste si na song, ktorý ste roky nepočuli? Podsunul vám Netflix film či seriál, v ktorom vás ohromila katarzná hudba?

Resumé: vymeniť všetky skladby v prehrávači/mobile za nové = možnosť, ako nechať zaletieť myseľ na iné miesta. Tréning po rovine je ihneď znesiteľnejší.

Inšpirácia – knihy, magazíny, podcasty (…)

Na trhu je množstvo kvalitnej bežeckej literatúry a magazínov, ktoré vedia nakopnúť telo i ducha. Podnety nachádzame aj na webových portáloch, od kamarátov, v podcastoch, v newsletteroch. Hltačom kníh je Jožko a ak mu napíšete, isto vám odporučí nielen inšpiratívne autobiografie športovcov/bežcov, ale aj kvalitnú beletriu.

Resumé: knihy, ale aj predplatné bežeckých časopisov sa nám vyplácajú. Radi si necháme poradiť od skúsenejších.

Tréning doma

Nie sme fanúšikmi pučenia závaží v činkárni, ale v žiadnom prípade to neodsudzujeme. Kvalitný tréning s certifikovaným trénerom v posilňovni vie určite priniesť želané ovocie. V tomto sa sporiť nebudeme. Keď sa nám nedarí našuchnúť si tenisky a vybehnúť, vsádzame aspoň na tréning doma s kettlebellmi. Na YouTube možno nájsť desiatky tipov, ako s nimi pracovať.

Resumé: 15-minútovka s kettlebellmi môže byť dobrou pumpou k návratu motivácie.

Každý pohyb má zmysel

Ak zistíme, že sa nám nedarí pokračovať v zaužívaných bežeckých tréningoch, skúšame niečo zmeniť/pridať. V lete sme behali veľmi skoro ráno ešte pred prácou, najazdili pekné kilometre na bicykli (Jožko), obľubujme jesenné túry a v zime s rodinami lyžujeme.

Resumé: behať tak intenzívne ako by sme chceli, vždy nejde, no každý pohyb má pre nás zmysel.


Pridaj komentár