• Home
  • /
  • Články
  • /
  • Endorfíny, dlhý život a sexy postavy. Beh je liek!

Endorfíny, dlhý život a sexy postavy. Beh je liek!

Beh je super, aj keď bolí, aj keď máte horší deň, či laborujete so zranením. Stále ste na tom dobre, že ho milujete, pretože beh má veľa benefitov. Vypichli sme 8 z nich:


1. Dlhší život

Začneme seriózne, lebo o vážnych veciach sa nesranduje. Beh dramaticky znižuje úmrtia spôsobené kardiovaskulárnymi problémami. Niekde píšu, že o 30, inde dokonca až o 50 %. Netreba pritom tak veľa. Aj 15 minút pomalého výklusu denne je parádnou prevenciou pred infarktom. Každým behom znižujete svoj heart rate a tým pádom vaše srdce nemusí pracovať tak tvrdo! Poznáme jedného zrelého sedemdesiatnika z Višňového. Každý víkend vyšľape 1000 výškových metrov na náš obľúbený Minčol. Horúčava či metelica – žiadny problém. Vždy si vykráča svoje a vyzerá šťastne. Krásny rituál. Snáď ho tam budeme stretávať ešte poriadne dlho!


2. Budete strašne sexy

Beh vás dostane do formy, ale treba sa mu venovať pravidelne. Keď nie je šanca sa k nemu z akéhokoľvek dôvodu dostať, tak veľa kráčajte. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie  (WHO) by mal človek denne spraviť aspoň 8000 krokov. Takže ak ich neodbehnete, skúste ich odchodiť. Beh je skvelý v tom, že pracuje s celou váhou tela a je teda výborným spaľovačom kalórií. Ide ruka v ruke s lepším pocitom zo seba samého. Jeden z nás vďaka zvýšenému pohybu schudol 8 kilogramov, za necelé tri mesiace. Behom, pohybom, vykopnutím sladených nápojov a bieleho pečiva z jedálnička. Nič drastické, nič nasilu. Základ diéty je v tom, aby sme spotrebovali viac, než prijímame. Easy like that. Stále nemám six pack ako chlapci v posilňovni, ale rozhodne nemusím na kúpalisku zbierať po zemi svoje faldy a sťahovať pupek pri každom podozrivom pohľade.


3. Vetrík vás len tak nerozhádže

Poznáte to staré známe, že neexistuje zlé počasie, iba mäkkí ľudia. To platí do bodky. Nikto nechce, aby ste behali pomedzi blesky alebo pri teplote -15 stupňov Celzia, no inak je to naozaj iba záležitosť správnej motivácie. Vo všeobecnosti platí, že ak sa dokážete dostať z domu, zabuchnúť za sebou dvere, v tom momente ste vyhrali. Vietor, sneh, dážď potom pripravia vaše telo na oveľa ťažšie testy, nielen počas behu. Kto dokáže ešte pridať otužovanie, môže sa tešiť celoročnej odolnosti voči soplíku. Máme zopár takých kamošov, ktorých totálne obdivujeme. Nám zatiaľ stačí beh, hliva ustricová a cesnak s medom.


4. Happy jak dva grepy

Nič sa vám nedarí, v práci je to na nevydržanie, deti neposlúchajú, máte pocit neschopnosti? Potom nadíde večer a vy dostanete (pol)hodinu k dobru, aby ste zvrátili osud strašného dňa. Nahodíte svoj obľúbený outfit, čelenku, zaviažete šnúrky na topánkach a dáte zlým myšlienkam zbohom. Účinok sa dostaví už po pár minútach. Telo zaplavia endorfíny a endokanabinoidy. Cupkáte opojení vo svojej nirváne. Mozog zaplavia hormóny šťastia. Vedci dokázali, že ich množstvo je podobné ako pri konzumácii marihuany, takže pri behu ste vlastne „high“! Pre nás je to navyše najlepší relax, lebo keď sme tri dni bez behu, už nás žerú mrle…


5. Pamäť ako slony

Takú síce mať nikdy nebudeme, ale náš najobľúbenejší šport preukázateľne podporuje krátkodobú i dlhodobú pamäť. Štúdie vedcov z Britskej Kolumbie dokazujú, že pravidelné aeróbne cvičenie zvyšuje kapacitu hipokampu, čo je súčasť mozgu, starajúca sa o zatriedenie spomienok. Príklad z praxe: „Aha, to je ten koreň, kde som pred rokom hodil rybičku a pristál hlavou pol metra od toho kameňa.“ Na také zážitky sa predsa nezabúda!


6. 24/7

Behu sa nič nevyrovná. Stačia vám botasky a tričko. V lete nepotrebujete ani to, ale kraťasy sú vysoko odporúčané. Nevieme ako je to s toleranciou holých bežcov na Slovensku, no asi nebude príliš vysoká. Samozrejme, profesionálni bežci, ale aj tí, ktorí sa behu venujú na vyššej úrovni, potrebujú viac botasiek, oblečenia, riešia trénerov, príjem energie, strečing… Nakoniec zistíte, že to až taký lacný šport nie je, ale na začiatku rozhodne áno! A investícia do behu je predsa investícia do zdravia. Nech je nám odpustené!


7. Športom k trvalej invalidite aka neverte starým materiam

Staré babky vždy vykrikovali, že športom smerujete k trvalej invalidite. Jasné, úrazy či pretrénovanosť k tomu patria, ale celkovo je beh veľmi dobrý liek na posilnenie všetkých kĺbov, vrátane kolien. Koleno ako najkomplexnejší kĺb v tele raz za život potrápi každého bežca, ale z dlhodobého hľadiska je beh najväčšou prevenciou proti artróze. Základom je počúvať signály vášho tela. Ak sa tréning s oddychom dávkuje s rozumom, žiadna trvalá invalidita nehrozí. To sa skôr nešportovec doláme pri vychádzaní z vane. Kým staré matere skončia zhrbené s ihlicami v rukách a ťažkými nohami prikované k stoličke, my ešte 80-roční absolvujeme tradičný silvestrovský výbeh na Minčol. That’s the plan.


8. Bežci sú rodina

Mnoho športov vytvára veľkú rivalitu či dokonca nevraživosť. Beh medzi také športy rozhodne nepatrí. Bežci sa navzájom dokážu podržať, podporiť a aj keď sa stretnú prvýkrát, majú spoločnú tému na celé hodiny. Nájdu sa aj bežci idioti? Nájdu! Idioti sú všade, ale v bežeckej komunite ich rozhodne nie je veľa! Raz som čakal na autobus z Vrátnej do Žiliny a prihovoril sa mi jeden mladík s južanským prízvukom (mám na mysli Južné Slovensko). Vraj sa vykašľal na dozvuky po maturite a ráno cestoval zo Serede do Šútova, aby si šiel pobehať po Malej Fatre! Prekecali sme celú cestu busom, ktorá ubehla veľmi rýchlo a zostali sme v kontakte až dodnes. Podobne aj s bežcami, s ktorými nás spájajú spoločne odbehnuté preteky či náhodnými prísediacimi v cieli, čo majú na nohách obuté také krásne botasky ako vy! Beh spája, motivuje, prináša radosť. Bez nepozná hranice. Raz na Slovensko príde aj Tony Krupicka, hoci našej pozvánke zatiaľ odoláva. No má smolu, lebo my sa len tak nevzdávame!


Pridaj komentár