• Home
  • /
  • Recenzie
  • /
  • Your only limit is you alebo príďte si po „vysvedčenie“ do Kompava METFLEX v Žiline

Your only limit is you alebo príďte si po „vysvedčenie“ do Kompava METFLEX v Žiline

Nechajte si spraviť „audit vášho tela“ športovou diagnostikou, ktorá dokáže vaše hranice posunúť výrazne vpred. Tím z Kompava METFLEX v Žiline sa postará o to, že všetky zložito znejúce výrazy vám budú dávať zmysel. Príjemná atmosféra, erudovaný výklad, profi meranie = bola to pecka!    

Spiroergometria je funkčné vyšetrenie s ergometrickou záťažou. Záťažové testy poskytujú informáciu nielen o telesnej výkonnosti daného človeka, ale i o jeho reakcii na záťaž, vplyve tréningu na organizmus, jeho imunitnom systéme a v neposlednom rade o jeho celkovej výkonnosti. Či už ide o bežcov, cyklistov alebo tých, ktorí preferujú tímové športy. Spiroergometriou si dokážu pomôcť aj tí, ktorí bojujú s nadváhou, ale aj vrcholoví borci, ktorí túžia poznať svoje limity.

„Výsledkom merania je grafické a číselné zobrazenie výsledkov nastavených protokolov, ktorých účelom je podať testovanej osobe hodnotenie telesnej zdatnosti. Získaním informácií  je možné nastaviť vhodné tréningové zaťaženie a využívanie aeróbnych a anaeróbnych prahov v závislosti od športovej aktivity a účelu aktivity,“ ozrejmila nám hneď v úvode sympatická a veselá Ing. Adelaida Fanfarová, PhD. (ďalej budeme používať menej formálne Adel), s ktorou sme komunikovali v súvislosti s termínom našej návštevy v METFLEX-e. Podčiarkujeme, že od prvotných rozhovorov bol jej prístup ukážkový. Na mieste sme nemali žiadny stres, užívali sme si pohodovú atmosféru. Mimochodom, mladá asistentka diagnostického centra a výživy sa skutočne  skvele počúva a čas nám s ňou utiekol poriadne rýchlo.   

Rozhodujúcim dôvodom, pre ktorý sme sa rozhodli dať testovať, bola túžba vedieť, ako na tom vlastne sme. Dnes vieme, že ak dostatočne využijeme výstupy z vyšetrenia, profitovať tak môžu nielen naše telá, ale zlepšia sa aj naše výkony. Systém v bežeckých tréningoch či nastavenie úrovne záťaže v nich boli ďalšie dôvody, prečo sme okúsili „metflexácky“ bežecký pás.

Po prvotných rozhovoroch sme začali diagnostikou telesnej stavby tela pomocou špičkového diagnostického prístroja InBody, ktorý využíva pokrokové metódy merania a ponúka detailnú analýzu ľudského tela. „Meranie možno nazvať akýmsi predkrmom celkového vyšetrenia. InBody 370S poskytuje najpresnejšie výsledky,“ ozrejmila Adel.

Viacdotykový systém merania pomocou 8 elektród (je to vlastne špeci váha + ramená, ktoré sa držia oboma rukami) umožňuje zvýšenú presnosť merania a reprodukovateľnosť pomocou pevných meraných miest prúdu a napätí. Osembodová dotyková analýza prispieva k 99 % presnosti jednotlivých meraní. Dostali sme konkrétne výsledky o aktuálnej hmotnosti, % telesného tuku, % telesnej tekutiny, množstve svalovej hmoty, množstve kostnej hmoty, o stave viscerálneho (medziorgánového) tuku, hodnote bazálneho metabolizmu a body k celkovej fyzickej kondícii.

Kto ukončí testovanie? Len ty sám…

Po týchto meraniach sme pristúpili k samotnej spiroergometrii a vyšetrenie sme absolvovali na bežeckom páse (cyklisti majú k dispozícii cyklotrenažér). „Nastavenie testu závisí od zaťaženia, veku, pohlavia, hmotnosti, trénovanosti,“ podčiarkla Adel ešte pred spustením pásu. „Dosiahnutie maximálnej hodnoty pri zaťažení predstavuje najvyšší pracovný výkon,“ doplnila. Vysvetlila nám, ako bude celá diagnostika realizovaná – prečo potrebujeme dýchať do masky, na čo si dávať pri behu na páse pozor, na čo sa máme sústrediť a podobne.  Po zahriatí tela pridávala v minútových intervaloch zaťaženie (rýchlostné tempo). Od tempa 6 km/h (v minútových úsekoch) sme sa napokon dopracovali k rýchlosti 19 km/h, resp. 20 km/h (čo predstavuje rýchlosť 3:20 min/km – 3:00 min/km). Test sa ukončuje v momente, kedy už tempo/rýchlosť naše telo nedokáže udržať. Náš titulok teda platí doslova – your only limit is you. 

Rezultátom merania boli grafické a číselné zobrazenia výsledkov nastavených protokolov, inými slovami – „vysvedčenie“ telesnej zdatnosti. Ide o súhrn funkčných, telesných, pohybových a psychických predpokladov, ktoré predurčujú pohybovú schopnosť ako i schopnosť reagovať na vonkajšie prostredie.

Zvyšujúca záťaž na bežeckom páse sledovala:

  • respiračné ukazovatele – spotreba kyslíka O2, výdaj kysličníka uhličitého CO2
  • cirkulačné ukazovatele – tlak krvi, pulzová frekvencia
  • ventilačné ukazovatele – frekvencia dýchania, veľkosť dychového objemu, minútová ventilácia
  • metabolické ukazovatele – využitie zdrojov energie, zmeny acidobázickej rovnováhy

Ako už bolo spomenuté vyššie, získaním informácií je možné nastaviť vhodné tréningové zaťaženie využívaním tréningových pásiem v závislosti od športovej aktivity a účelu aktivity – v našom prípade behu.

Výstupy, ktoré môžu zmeniť váš bežecký svet

Dostávame exaktné informácie o metabolickej trénovanosti (pri akých tepoch využívame 100 % tukové zdroje energie, kde a ako sa mení pomer spaľovania tukov/cukrov a pri akých tepoch idú naše telá iba na cukry). Prístroj presne určil hranicu, po ktorú ide moje telo vyslovene na tuky a kedy sa začínajú k tukom pridávať ako zdroj energie aj cukry. Taktiež dostávame navrhnuté tréningové pásma, ktoré nám dopomôžu k zlepšeniu základnej vytrvalosti, silovej vytrvalosti, podprahovej a nadprahovej anaeróbnej vytrvalosti a kde je naša hranica nadprahového pásma.

Vďaka záťažovej diagnostike máme aj údaje ako VO2 – objem vdýchnutého kyslíka O2, VO2max – o našej maximálnej spotrebe kyslíka za minútu na kilogram váhy. VO2max závisí od spôsobu záťaže, typu športovej aktivity, trénovanosti, dedičných vlastností, pomeru svalových vlákien, veku a  hmotnosti. Zoznámili sme sa aj s hodnotou RER – respiračný kvocient, ktorý udáva  pomer výdaja CO2 a spotreby O2.

Počas celého testu Adel monitorovala aj naše srdcové frekvencie (HR). Pravidelným meraním srdcovej frekvencie možno dostať informácie o tom, ako telo reaguje na záťaž, či nie je  príliš vysoká a nehrozí pretrénovanie, únava, a dokonca včas odhaliť možnú začínajúcu chorobu – a vtedy upraviť záťaž. Aj to je jeden z podstatných záverov spiroergometrie. 

 „Čím je jednotlivec trénovanejší, tým má miernejší nárast srdcovej frekvencie. Nastavenie správnych HR zón – pre vás ako bežcov – je výborný ukazovateľ, ako si vybudovať dlhodobú vytrvalosť a čo zaradiť do vašich tréningov, aby ste boli zároveň výbušní vtedy, keď to potrebujete,“ vysvetlila. Doplnila tiež, v čom majú tréningy v zóne 2 mimoriadny význam, ako trénovať intervaly a na čo si dávať pozor.

„Chodievajú k nám profesionálni športovci, hobíci, ale aj takí ktorí chcú vedieť stav svojho tela. Mnohým nastavujeme výživový plán a následne sledujeme ich progres. Ak sa skĺbi dobre mienená rada so správne nastavenou vnútornou motiváciou, výsledky sú veľmi dobré ,“ uzavrela Adel.

Za nás: 5/5

Pridaj komentár