• Home
  • /
  • Články
  • /
  • Beh v zime je úžasný! Načo treba dávať pozor?

Beh v zime je úžasný! Načo treba dávať pozor?

Nachystali sme zopár rád pre tých, ktorým nie je beh v chladných mesiacoch celkom pochuti…

Keďže veľa ľudí neznáša dlhé články a veľa zbytočných rečí, povieme to hneď na začiatku. Najdôležitejšie pri behu v zime je oblečenie a obuv. Šokujúce to asi nie je, ale je to alfa a omega, aby ste predišli zraneniu, či skončili s teplotami a zázvorovým čajom pri Netflixe (čo nie je až taká zlá predstava, odhliadnuc od tých teplôt😊).

Nebudeme vám tu písať veci, ktoré sa recyklujú na internete. Sú to naše tipy, ktoré sme počas uplynulých zím postupne absorbovali a môžeme povedať, že choroby sa nám zatiaľ vyhýbajú, ako hráči Arsenalu majstrovskému titulu.

Cibuľa bez bavlny

Cibuľa je super, najradšej ju máme opečenú na ražni. V tomto prípade ide ale o spôsob obliekania sa do chladného počasia. Vždy je lepšie sa navrstviť, než na seba obliecť ten najhrubší sveter alebo mikinu, ktorú máme v skrini. Zabudnite na Rockyho Balbou v super bavlnenej mikine s kapucňou.

Snilovské sedlo v bielej perinke

Keby ste behávali v mrazoch v tom čo on, zápal pľúc by na vás číhal ako pes na údené. Bavlna vo všeobecnosti nemá vlastnosti, ktoré sú vhodné pre beh. Potrebujete niečo, čo dýcha. Recyklovaný polyester, polyamid, elastan… merino je tiež alternatíva, ale to už naozaj do extrémnych mrazov. Keď je teplota na bode mrazu, zvyčajne stačia dve, tri tenké funkčné vrstvy (tielko, nátelník ako stredná vrstva a tenká priedušná bunda v prípade vetra). To by malo byť všetko.

Nedajte na prvý pocit

Ďalším pravidlom, ktoré funguje, že sa obliekame tak, akoby vonku bolo o 10-15 stupňov teplejšie. Inými slovami, keď je vonku 15 stupňov, určite sa v tom dá behať v krátkom tričku. Teda v prípade, keď nefúka vietor o rýchlosti 100m/s. Ľahká bunda proti vetru je úplný základ, pretože na horách častokrát vládne svojrázne počasie, ktoré nedokážu presne predvídať ani meteorológovia.

Keď teda vybehnete von a je vám prvých 5-10 minút trochu chladno, no nie neznesiteľne, trafili ste do čierneho. Nezabudnite na rukavice, ideálne mať tenšie do plusových a hrubšie do mínusových teplôt. Samozrejmosťou je čiapka alebo čelenka. Nám vyhovujú čelenky, aby sa z hlavy odparovalo prebytočné teplo a neudusili sme sa vo vlastnej šťave. Keď sa človek totiž v zime priveľmi spotí, prechladne oveľa skôr.

Pomaly ďalej zájdeš

Ak ste doposiaľ v zime nebehávali, netreba sa vrhnúť hneď na obrovské vzdialenosti a takisto ani na neprebádané miesta. Lepšie je začať pomaly, s nízkymi tepmi, snažiť sa vdychovať nosom a vydychovať ústami. Šatka cez ústa môže dobre fungovať ako filter proti ostrému, studenému vzduchu. Zima je ideálnym obdobím na kondičnú prípravu a odolnosť. Keď milujete beh v lese a chystáte sa do vyššie položených miest, nezabúdajte na fakt, že hory majú vlastné pravidlá.

Cestou na Minčol

Nielen vietor, ale aj polámané stromy či záveje dokážu potrápiť viac ako posilňovňa. Preto je lepšie ísť na nevyšľapané miesta s nejakým kamošom/kamoškou. Raz sme sa vybrali na sedlo Priehyb. V doline bola totálna pohoda, šli sme pekné tempo aj do kopca a odrazu sa terén zmenil na nepoznanie. Brodili sme sa po bedrá v snehu, kilometer sme prekráčali za brutálnych 33 minút! Čo krok, to poriadna námaha. Pri takýchto bláznovstvách je naozaj nevyhnutné, aby ste boli aspoň dvaja. Netreba machrovať a vždy treba niekomu povedať, kam sa chystáte.

Zabráňte pádom

Behanie v zime či ľade má svoje špecifiká. Asi najdôležitejšie je mať istotu nad svojimi krokmi aj v nepredvídateľnom teréne. Proti pošmyknutiu na ľade výborne slúžia topánky s hrotmi, voláme ich „hrotovky“ od Inov-8. Novinku s názvom Oroc-290 čoskoro otestujeme, ale máme skúsenosti aj s predošlým modelom Arctic Talon. Spoľahlivosť a komfort je presne to, čo človek čaká od boty na ťažké, nevyspytateľné chodníčky. Treba dbať aj na to, aby ste v topánke mali dostatok priestoru na pohyb prstov.

Topánky s hrotmi sme objavili až po behu v mačkách

Keď sa budú hýbať a budete si udržiavať stále tempo, predídete potenciálnym omrzlinám. Svoju rolu hrajú taktiež ponožky. Tiež to netreba preháňať s ich hrúbkou, lebo ak sa vám hneď na začiatku spotí noha, čoskoro doplatíte na svoj prvotný trojminútový komfort. Na chlad si treba zvyknúť a beh v zime netreba podceňovať. Každý musí zvážiť svoje možnosti.

Ak vám pani zima nerobí dobre, vždy sú iné príležitosti, ako nabrať kondíciu. Napríklad využívaním bežeckého trenažéra alebo hikingom v teplejšom oblečení. Rýchla chôdza v snehu po kolená, bežkovanie alebo odhŕňanie snehu dajú tiež poriadne zabrať!

Bonusová rada: Nezabúdajte na pitný režim a dopĺňanie energie!

Nie je nič horšie, ako keď vás pri nejakej chumelici chytí slabosť v poriadne veľkej vzdialenosti od civilizácie. Ak vám niekto tvrdil, že v zime toľko piť netreba, tak tomu neverte. Možno sa vám len toľko nežiada, ale telo energiu jednoducho potrebuje. Určite si na zimné trailovanie nezabudnite zobrať tyčinky, maslá, gély alebo keď chcete, kľudne aj klobásu. Istota je guľomet.

Sledujte výstrahy pred mrazmi a silným vetrom

Pridaj komentár